EU kör nu en nagel i ögat på film- och musikbranschen, som krampaktigt fortfarande håller sig fast vid så kallade geoblockering. Det innebär att du måste befinna dig i det land där du har tecknat ditt abonnemang på exempelvis streamingtjänster.
Köper du en prenumeration på Netflix och HBO, och sedan åker utomlands i ett par månader, kan du inte använda dina tjänster. Geoblockeringen innebär nämligen att filmindustrin vill att du ska teckna ett till abonnemang, för det land du befinner dig i. Men ska det bli slut på det här tramset, tycker EU.
Regionsindelning är något som film- och musikindustrin körde hårt med på den tiden vi köpte CD, DVD och Bluray. En av anledningarna till att man delade in världen i olika regioner och bara tillät att du hade exempelvis en DVD-spelare med din rätta region, var för att du inte skulle kunna köpa dina filmer billigt från Asien, utan tvingas handla lokalt.
Det här fungerade inte så bra i praktiken eftersom de allra flesta DVD-spelare kom med en kod för att göra den regionsfri (det var olagligt att sälja regionsfria DVD-spelare, men lagligt att sälja exempelvis region 1-spelare som kunde göras regionsfria genom att trycka på ett par knappar), så att du ändå kunde köpa filmerna billigt från Asien…
Geoblockering på Internet
På Internet är regioner naturligtvis helt absurt. Fast i och med att IP-nummer kan tala om vilket land de tillhör, kan mediaindustrin fortfarande syssla med regionsindelning. Och det gör de verkligen. Varje land är en egen region, så om Netflix vill plocka in en film blir de i princip tvungna att skaffa avtal för varje land de vill kunna strömma den i. Samma sak med musik hos Spotify.
Film- och TV-industrin är dock betydligt mer nitiska när de ska bestämma vilka länder som ska få tillgång till vilket material. Det är därför som Netflix utbud varierar mellan länderna. Netflix USA har betydligt större utbud än Netflix Sverige.
Geoblockering innebär som sagt att du bara får använda ditt svenska Netflix-konto om du befinner dig i Sverige. Du kan alltså inte använda det utomlands. Och det är det här som EU nu vill sätta stopp för, genom att tvinga tjänsterna att låta sina kunder använda dem oavsett var de befinner sig.
VPN-tjänster löser dina problem
De nya reglerna ska börja gälla från och med 2018. Så om inget händer kommer du att kunna fortsätta följa din favoritserie även när du åkt på solsemester i Grekland.
Slutligen bör tilläggas att det går att komma runt geoblockering genom att använda en VPN-tjänst. Med en VPN-tjänst blir du anonym på nätet genom att ditt IP-nummer maskas.
Du kan välja vilket land ditt publika IP-nummer ska tillhöra, och på så sätt kan du komma åt ditt Netflix-konto oavsett var du befinner dig (eller så kan du komma åt exempelvis Netflix USA och dess stora utbud).
Det finns ett stort utbud av bra VPN-tjänster, även flera svenska sådana. Det finns också gratis VPN-tjänster, men de håller som regel inte lika bra kvalitet, i meningen att din bandbredd inte är så stor.
Här läser du mer om VPN-tjänster!
Källa: IDG