Quantcast
Channel: Sökresultat för ”bluray”– TkJ. se – En av Sveriges ledande teknikbloggar!
Viewing all articles
Browse latest Browse all 17

Webbläsaren är framtidens plattform för spel?

$
0
0

Spelutveckling för webbWebbstandarder som HTML5, Javascript och WebGL gör det möjligt att skapa riktigt avancerade spel som bara kräver en bra webbläsare. Det är inte konstigt att många spelutvecklare drömmer om en framtid där man kan bygga alla typer av spel i plattformsoberoende webbkod.

Även för spelare innebär teknikutvecklingen många fördelar. Ett spel utvecklat i webbstandarder kan köras på vilken plattform som helst, bara du har en webbläsare. Dator, surfplatta eller smartphone. Mediaenhet och TV. Inte heller lär du behöva hosta upp 600 kronor för ett nytt spel, och du slipper struliga installationer och att hålla koll på flödet av uppdateringar. Så – är det här framtiden?

Det kommer alltid att vara omöjligt att krama ur lika bra prestanda ur ett spel som körs i webbläsaren, jämfört med ett spel som installeras och körs fristående av operativsystemet. Skälet är att program som är utvecklade för en specifik plattform kan skicka instruktioner direkt till processorn och andra komponenter. En webbapplikation måste alltid köras via en tolk som omvandlar koden till sådan programkod som datorn kan hantera.

Fördelarna med spel i webbläsaren

Men i och med att webbstandarderna blir allt bättre, samtidigt som våra enheters prestanda ökar, är det inte längre nödvändigt att kunna utnyttja datorns prestanda till fullo. Därför räcker den prestanda som erbjuds i webbläsaren för att göra rätt avancerade spel och andra applikationer.

För att ta ett exempel så har nya versioner av webbläsare börjat implementera stöd för hårdvaruaccelererad grafik, genom att låta webbläsaren dra nytta av exempelvis grafikprocessorn i datorn. En lösning är WebGL, som idag Firefox och Chrome har stöd för. Internet Explorer får stöd för WebGL i och med version 11, som lanseras senare i år. Det svenska företaget Goo Technologies har tagit fram en spelmotor som utnyttjar WebGL.

Vill du se exempel på vad WebGL kan göra, ta en titt på sajten Chrome Experiments där det i skrivande stund finns över 270 exempel av varierande kvalitet.

Allt mer avancerade mobiler och webbspelFördelarna med att bygga spel för webben är många. Till att börja med är koden plattformsoberoende, på samma sätt som vanliga webbsidor är oberoende av vilket system och vilken webbläsare du använder. Visst behöver man göra vissa anpassningar för olika plattformar, men det handlar främst om storleken på skärmen.

Webbspel kräver ingen installation utan körs från en server. Det underlättar för användaren; man behöver inte installera något på sin dator, smartphone eller surfplatta. Det tar inte upp något utrymme och kanske framför allt behöver man inte bry sig om uppdateringar.

Inga fler uppdateringar och patchar

City CloudJust uppdateringar och att applikationen körs på en server istället för lokalt hos användaren, är en väldigt stor fördel för utvecklare. Visserligen behöver utvecklaren själv stå för datorprestandan via servrar, men det är mer en prisfråga än en teknisk. Med virtuella servrar hos olika leverantörer behöver utvecklaren själv inte hantera servern. Lösningar som Amazon EC2, Microsoft Azure, eller lokala leverantörer som svenska City Cloud – där jag själv har en server för min blogg, tar hand om allt.

I och med att applikationen körs på en server, har användaren alltid tillgång till senaste versionen. Uppdateringar görs på ett enda ställe – på servern. Programutvecklaren behöver inte bry sig om att distribuera ut uppdateringar, eller kämpa för att få alla användare att ladda ner och installera nya uppdateringar. Det här sparar enorma mängder supporttid.

Molntjänster har en annan styrka, i form av säkerhet. Det här kanske inte har så stor påverkan inom spel, men det är väsentligt. Lokalt installerade programvaror har direktåtkomst till användarens system, vilket krävs för att cyberbrottslingar ska kunna ta sig in i datorer. Ett säkerhetshål i en programvara kan öppna datorn för hackare och andra cyberkriminella – det går inte via en molnapplikation. Även om utvecklaren snabbt skulle ta fram en patch som täpper igen hålet, ska man få alla användare att installera den. Något som är ett hopplöst projekt – fråga Microsoft om Office och Windows…

Kostnaderna för spelutvecklare sjunker

SpelkonsolerDet är alltså inte konstigt om spelutvecklare lägger allt mer fokus på webben. Tänk själv vilken dröm det vore att kunna skapa ett spel som kan köras i en webbläsare, istället för att konvertera och porta sina spel mellan PC och Windows, Mac, Playstation, Xbox, Android, iOS, Windows Phone, Linux, Nintendo, Symbian och alla andra plattformar man måste skriva om programvaran för, om man vill nå så många potentiella kunder som möjligt.

Ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv är det här enormt konstnadseffektivt. Man behöver inte längre producera kartonger och CD/DVD/Bluray-skivor och manualer för varje respektive plattform, och man riskerar inte att skapa för många eller för få exemplar.

Tänk vilken kostnad det blir om en spelutvecklare producerar 10 miljoner exemplar av ett spel för Playstation, bara för att se hur media sågar spelet efter lansering och man blir sittande med 9,99 miljoner dyra kartonger med handbok, kartaffisch, stickers, Bluray-skiva och fodral.

Eller tvärtom – man har producerat 5 miljoner exemplar som säljs slut på en helg, och man inser att man hade kunnat sälja 15 miljoner om det hade funnits så många exemplar. Innan man har producerat och distribuerat ut 10 nya miljoner har spelet redan piratkopierats mellan alla de som inte kunde köpa det.

Kostnaden för att skapa själva spelet lär inte förändras för en utvecklare som satsar på webben. Programkod, grafik, ljud och musik, och licenskonstnader för spelmotorer och annat, kostar fortfarande. Däremot försvinner en hel del väldigt dyra utgifter. Hela produktionen av en fysisk produkt, i form av CD/DVD/Bluray-skiva och tillhörande kartong och handbok, kan strykas. Så även de enorma kostnader för att distribuera den fysiska produkten till världens alla hörn.

Jag nämnde här ovan att man slapp porta sina spel till olika plattformar. Det sparar också mycket pengar – men framför allt innebär det att spelen har en avsevärt mycket större potentiell kundkrets. Istället för att vara begränsad till de som har ett Xbox 360, kan man sälja till alla som har en webbläsare.

Billigare spel för användarna..?

Alla de här ekonomiska aspekterna gör att man borde kunna hålla slutpriset till kund lägre. Faktum är dock att det inte är så vanligt att man tar betalt för att få tillgång till ett webbspel. Det är en nackdel med att jobba med helt digitala produkter – det är alltid enklare att ta betalt för något som kunden kan ta på. Å andra sidan finns det undantag som Minecraft.

En hel del webbspel finansieras med hjälp av annonser. En del tar ut en prenumerationsavgift. Du betalar alltså en viss summa pengar varje månad för att få access till spelet.

Just hur man ska ta betalt för spelen är nog ett problem många funderar över. Ett problem ligger att man kallar dem för webbspel. Det är en term som brukar innebära enklare gratisspel. Man behöver nog tvätta bort den stämpeln för stora avancerade spel som kan jämföras med de man idag köper i butik till sitt TV-spel.

Microsoft har lanserade en intressant liten finess i Internet Explorer 9, användbar tillsammans med Windows 7 och 8, som låter dig ”pinna” sajter till aktivitetsfältet. Du drar helt enkelt länken från Internet Explorers adressfält ner till aktivitetsfältet och släpper den där, för att fästa sajten som en ikon i samma stuk som dina vanliga programikoner du har i aktivitetsfältet.

Har du Windows 7 eller 8? Öppna Internet Explorer och surfa till TkJ.se. Dra sedan ikonen från adressfältet och släpp på aktivitetsfältet. Nu kommer TkJ.se lägga sig som en programikon här och högerklickar du på ikonen får du upp en meny med snabblänkar.

Med ett par taggar i webbsidans kod kan man styra hur ikonen ska se ut, om det ska finnas någon meny som visas om du högerklickar på ikonen, samt hur Internet Explorers fönster ska se ut när man klickar på ikonen och öppnar sajten.

Det intressanta med den här funktionen är att den får webbapplikationer att se ut som vanliga program. Det är mycket av en psykologisk aspekt för att sudda ut gränsen mellan webbapplikation och traditionellt program. I praktiken är det en rätt simpel grej, men det är smart.

Något som spelar väldigt stor roll i huruvida spelutvecklare ska kunna sälja sina avancerade spel utvecklade med webbstandarder, är app-butiker. Windows Marketplace, App Store, Google Play och Chrome Web Store är exempel på färdiga lösningar i vilka användare kan köpa applikationer.

Vill du testa hur långt utveckling kommit idag, kan du ta en titt på sajten Browser Games. Där hittar du mängder av spel som körs direkt i webbläsaren, snyggt presenterade och ordentligt strukturerade i olika kategorier.

Vad tror du om spel av den här typen? Tror du att webbtekniken är tillräckligt bra för att kunna hantera de spel du gillar – och hur ser du på att betala för ”webbspel”?

Vad tycker du? Diskutera! Skriv kommentar!

Flattr this!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 17

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!